Релігійне життя греко-католиків Станиславівщини в часи радянського тоталітаризму (середина 40-х – 50-ті рр. ХХ ст.) - Гавриш, Іванна (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2014)
У статті на основі опублікованих й архівних документів та історіографічного матеріалу проаналізовано релігійне життя греко-католиків Станиславівщини в часи радянського тоталітаризму. Авторка доводить, що у середині 40-х – 50-х рр. ХХ ст. радянські органи державної безпеки шляхом репресій намагалися зруйнувати УГКЦ та встановити структури РПЦ, однак єпископи, священики і миряни «катакомбної» Церкви зуміли зберегти віру Христову та відновити організаційну структуру.