Військові окупації, здійснені росією в ХХІ столітті та їхні наслідки: приклади Грузії та України - Чітадзе, Ніка (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
Протягом століть Росія була країною, яка демонструвала свою силу в міжнародній політичній системі. Спочатку поява Радянського Союзу та 15 країн, об’єднаних під одним дахом, а потім його розпад у 1991 році зробили Росію більш агресивною державою, що міжнародна спільнота спостерігала протягом цих років. В основному це було спрямовано проти пострадянського простору, оскільки Росія все ще вважає, що пострадянські країни перебувають і повинні перебувати під російським впливом. Це головна причина, чому Росія проводить агресивну зовнішню політику щодо своїх сусідів, особливо Грузії та України. Війни проти України та Грузії показують, наскільки великою може бути загроза з боку імперіалістичної сусідньої держави. Тут окреслено три основні роки цих війн: 2008, 2014 та 2022 роки, коли Росія розпочала нову військову окупацію України. Цей агресивний зовнішньополітичний вимір становить загрозу не лише для пострадянського простору, а й для міжнародної безпеки. Внутрішня та зовнішня політика Росії завжди була предметом міжнародного світового порядку, оскільки її кроки завжди мали певні наслідки як для регіональної, так і для міжнародної політичної системи. У цьому дослідженні ми розглянемо основні наслідки військових окупацій, здійснених Росією у 21 столітті.