Чортківський деканат Станиславівської Греко-католицької єпархії у 1939–1946 роках - Делятинський, Руслан; Попик, Віталій (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
Метою статті є об’єктивне дослідження історичного розвитку Чортківського деканату Станиславівської єпархії Галицької митрополії Греко-Католицької Церкви у період Другої світової війни 1939–1945 рр. та встановлення радянської влади в Галичині 1945–1946 рр., що привело до насильної ліквідації УГКЦ та її трансформації в «катакомбну» Церкву. Методологія дослідження: базовими є мікроісторичний, біографічний та просопографічний методи. Наукова новизна полягає в тому, що вперше проаналізовано особливості історичного розвитку Чортківського деканату Станиславівської єпархії УГКЦ у період Другої світової війни та «другої радянізації» Галичини (1939–1946 рр.). Висновки: Авторами показано специфіку державно-церковних відносин, взаємовплив політичного й церковного адміністративно-територіальних поділів у процесі ліквідації УГКЦ, з’ясовано роль окремих священиків у подіях цього часу.