Релігійний вимір війни росії проти України: контекст національної безпеки - Хмільовська, Ольга (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
Автором висвітлені сучасні проблеми Української держави в контексті широкомасштабної війни Росії проти України. Обґрунтовується важливість дослідження релігійного чинника і його вплив на національну безпеку України. Показано, як за «духовної» підтримки свого споконвічного помічника – Російської православної церкви (РПЦ), - московський патріархат в Україні в іпостасі т.з. Української православної церкви (УПЦ МП) десятиліттями активно проголошував «збирання руських земель». Цей «ворожий тандем розбудовував на українських теренах «русській мір» з нетерпимістю до всього українського, вів колабораціоністську політику в Україні, лобіюючи інтереси Росії, ставши важливим інструментом впливу на свідомість значної кількості населення. З відновленням незалежності Української держави православ’я мало стати консолідуючим чинником у творенні Української нації. Натомість, десятки років УПЦ МП постійно деконсолідувала українське суспільство, сіяла церковний розбрат, дискредитувала політичне і духовне керівництво України на міжнародній арені. Завдяки такій діяльності відбулась не лише територіальна, а й духовна окупація нашої держави. Робляться висновки, що концепція «русського міра», культивована роками в Україні кремлем через свої «православні» структури РПЦ та УПЦ МП головним чином стала основою для вторгнення окупантів на українські території, що згодом переросло у широкомасштабну національно-визвольну війну 2022 року. В дослідженні були використані дані соціологічних служб, офіційні документи церковних інституцій, проаналізовані законодавчі акти України дотичної проблематики. Окремі положення дослідження можуть бути використані для подальшого аналізу діяльності й сфер впливу московського патріархату з метою запобігання в майбутньому подібних трагедій.