Українська національна ідея як один із основоположних складових самобутності Української держави в контексті європейського співтовариства - Деркач, Віталій (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
Сьогодні в Україні, яка в трагічних обставинах повномасштабної російської агресії та гострої ідеологічної боротьби змушена не лише захищати європейський вектор своєї історичної перспективи, але й боротися за саме існування власної державності та нації, неминуче актуалізується проблематика української національної ідеї. В умовах нових зовнішньополітичних викликів, пошук шляхів утвердження загальнонаціональної ідентичності залишається однією з важливих складових політики національної безпеки. Власне, українська національна ідея виникла й існує якраз для того, аби протистояти загарбницьким ідеям інших народів і сприяти утвердженню українства у всій повноті власного буття як самобутньої частини людства. Підґрунтям для поширення так званого руського світу на теренах України було знищення та нівелювання Української національної ідеї.