Богословська рефлексія світосприйняття особи Ісуса Христа у світлі історичного розвитку христологічних моделей - Тучапець, Василь (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
Особа Ісуса Христа протягом багатьох століть людства залишається релігійним феноменом. Поява Ісуса Христа в історії людства дві тисячі років тому та його особлива релігійна діяльність залишається по-сьогодні актуальним питанням. Традиційно відношення до особи Ісуса Христа розділяється на дві позиції: тих, хто вірує та визнає Його Божественне походження і тих, хто не вірує та намагається заперечувати Божественність Ісуса. З точки зору фундаментального богослов’я та релігієзнавства не вповні розкритим науковим питанням є дослідження тих двох антиномічних позиці, зокрема їх дискусійний взаємозв’язок, перманентність та поглиблення релігійних поглядів віруючої сторони та релятивність і видозмінення поглядів про Ісуса невіруючої сторони. У результаті, впродовж багатьох епох розвитку людської думки ми отримали дві площини христологічних моделей: площина доповнень та поглиблення віри в Ісуса Христа та площина протиставлень, заперечень цієї віри. Дане дослідження зосереджується саме на цій другій площині: висвітлення позицій протиставлення віри та невірства в Ісуса Христа.