Будівничий дар Владики Софрона Мудрого: Церква-Освіта-Культура - Колодний, Анатолій; Филипович, Людмила (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
За скупими енциклопедичними відомостями про Софрона Степана Мудрого, 100ліття з дня народження якого ми відзначаємо, єпископа Івано-Франківського Української греко-католицької церкви, постає велична постать будівничого – будівничого і Церкви, і освіти, і культури. Сьогодні ми щиро дивуємося, як в цьому чоловікові зосереджувалося стільки розуму – не дарма Мудрий (Софрон з грецької перекладається розсудливий), стільки талантів, стільки віри, стільки любові, стільки працездатності, стільки патріотизму. Софрон Мудрий входить в плеяду знаменитих українців-діаспорчан, які в 1991 році зразу після отримання Україною незалежності прийняли доленосне рішення. Вони поміняли своє розмірене, впорядковане життя за кордоном на важкий труд - взялися відроджувати/відбудовувати вільну Україну. Ця людина для багатьох – символ християнськості українця і українськості християнина.