Особливості навчального процесу та формації священників в Івано-Франківському Теологічно-Катехитичному Духовному Інституті – Івано-Франківській Теологічній Академії під керівництвом владики Софрона Мудрого - Каськів, Олег; Бурдиляк, Володимир (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
У статті досліджено особливості навчального процесу та духовної формації семінаристів – майбутніх священників Української Греко-Католицької Церкви під час управління владики Софрона Мудрого Івано-Франківською Духовною Семінарією, Івано-Франківським Теологічно-Катехитичним Духовним Інститутом, а пізніше Івано-Франківською Теологічною Академією. У праці висвітлено важливі аспекти владики Софрона у забезпеченні формаційного процесу, де він сприяв всебічному зростанню майбутніх душпастирів. Також проаналізовано особливі старання ректора, які були спрямовані на високий духовно-інтелектуальний вишкіл семінаристів за прикладом європейських вищих навчальних закладів. Окрім того, у статті висвітлено широкий спектр богословської видавничої діяльності Софрона Мудрого, якими послуговувалися кандидати до священства для отримання якісної теологічної освіти.