Біографічний словник духовенства Станиславівської (Івано-Франківської) Єпархії – Митрополії Української Греко-Католицької Церкви (1885–2020). Частина 2: методологія і методика дослідження. Біограми на літеру «A», випуск 2 - Делятинський, Руслан; Єгрешій, Олег; Маслій, Ольга (с. Андрея); Галян, Тарас; Гресько, Андрій; Саган, Роман (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2023)
Метою статті є продовження розробки методології й методики дослідження проекту біографічного словника духовенства Станиславівської (Івано-Франківської) єпархії – митрополії УГКЦ (1885–2020), а також публікація безпосередніх результатів цього дослідження – біографічних довідок (біограм) частини представників духовенства на літеру «А». Методологія дослідження: основним у процесі реалізації цього проекту окреслено біографічний метод, визначено основні параметри формування біограми. Наукова новизна полягає в тому, що на основі аналізу найновіших досліджень вітчизняних істориків обґрунтовано необхідність продовження реалізації наукового проекту біографічного словника духовенства Станиславівської єпархії / Івано-Франківської митрополії УГКЦ (1885–2020) в контексті біографічних і просопографічних досліджень для розширення знань про місце та роль духовенства в національному русі та суспільному житті українців цього регіону, проаналізовано джерельну та історіографічну базу дослідження, уточнено специфіку формування переліку та публікації біограм духовенства, здійснено публікацію другої частини із серії біограм (біографічних довідок) представників духовенства Станиславівської єпархії на літеру «А». До цієї публікації увійшли біограми таких осіб, як Абрагамович Андрій (Адам Захароій-Сімха) Йосифович (1885–1959), Абрагамович Лонгіна (Ольга Ребека) Йосифівна (1886–1952), Абрагамовський Мирослав Михайлович (1908–1981), Абрисовський Лев (1880–1918?), Адам Іван (1880–1936), Азаркевич Стефанія (р. н. невід.–р. см. невід.), Аксентій Антін Іванович (1878–1907), Александрович Анна (р. н. невід.–р. см. невід.), Александрович Валеріян Василій (1875–р. см. невід.), Александрович Іван (1835–1927), Алексевич Євгеній (1845–1897), Алексевич Ілярій (1820–1895), Алексевич Ілярій (1852–1915), Алимурка / Антимович Стефан (1872–1932), Алиськевич Юліан Йосафат (1889–1984), Амброзяк Іван (1884–1945?), Ананевич Омелян Йосафат Григорійович (1888–1964), Анастазієвський Микола (1858–1918), Ангелович Михайло (1817–1890), Андрієвський Йосафат Йосиф (1900–1931?). Висновки: Опираючись на значну джерельну базу, цей проект покликаний передусім сформувати деталізовані біограми священиків цієї церковної одиниці, вписати їх в ширший контекст історичних процесів. Наприкінці статті подано реконструкцію декількох біограм греко-католицьких священиків (на літеру «А»), що засвідчують їхню активну діяльність не тільки в церковно-релігійній, але й політичній, громадській, економічній і культурній сферах життя українського народу.