Криза створіння: постановка проблеми в рамках християнсько-психологічного підходу - Лось, Володимир; Климишин, Ольга (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2012)
Буття людини - це конгломерат подій, вчинків, конкретних ситуацій, в яких вона здійснюється як людина. Очевидно, ці складові буття детерміновані зовнішніми (навколишня дійсність) та внутрішніми (внутрішній світ людини) чинниками. Змістовні особливості останніх визначають якість буття людини - буття як звершення особистості людини чи буття як постійна втеча від себе та реальності та ін. Якщо спробувати хоча б частково означити особливості зовнішніх та внутрішніх детермінантів буття сучасної людини, то ми отримаємо й загальну відповідь на питання якості буття сьогодення.