Постать Г. Костельника в контексті ліквідації УГКЦ на Псевдособорі 8-10 березня 1946 року - Литвиненко, Микола; Савчук, Олег (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2020)
Однозначних оцінок постаті о. Гавриїла Костельника серед представників різних конфесій з низки причин не може бути. Прихильники московського патріархату дають йому щонайвищі оцінки. Нейтрально до нього ставляться представники ПЦУ, як до можливого союзника. А критичному осуду його піддають греко-католики. В комплексі таких підходів маємо невиразну постать, яка в історії нашого суспільства ще довго буде сприйматися неоднозначно.