Поняття про "традиційність" та "нетрадиційність" у християнських релігійних системах України як підстава оцінки сучасної УГКЦ - Ткач, Ігор (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2007)
Представлена робота висвітлює проблему визначення понять "традиційних" та "нетрадиційних" для України християнських релігійних систем і вияв сутнісних ознак дихотомії в житті українських Церков. У статті робиться спроба аналізу проблеми поділу християнських релігійних систем на підставі їх ціннісного навантаження та ставлення до українства як аксіологічного вияву національного. Також виділено ознаки християнських релігійних систем, що впливають на їх оцінку як "традиційних" чи "нетрадиційних".