Екологія: діалог науки та етики - Шеремета, Володимир (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2007)
Все частіше лунає сьогодні слово "екологія": екологія людини, соціальна екологія, екологія промисловості та техніки, екологічний моніторинг, екологічна небезпека, екологічна криза, екологічна політика, екологічна освіта та виховання, екологічна етика і т.д. Сфера використання терміна все більш і більш поширюється і знаходить відгомін у повсякденному життя. "Погана екологія все більше загорожує здоров’ю і життю", - говорять лікарі. "проклята екологія знищила всю садовину чи овочі", - жаліється бабуся на базарі. "Ми покращимо екологію", гаряче запевняють нас напередодні виборів політики. "Екологія взяла нас за горло", - скаржаться власники промислових підприємств, які забруднюють наше природнє довкілля. "Мусимо формувати належну екологію душі", - приймають рішення вихователі, а в Церкві починають вести мову про екологічний гріх та необхідність екологічного навернення. Така "популярність", яка виявляється у все частішому, багатозначному і різносторонньому використанні терміна "екологія" (треба визнати, що часто в далекому від наукового значенні), не є тільки певною новою модою, а швидше показником загальної "екологізації" різних сфер життя і діяльності сучасної цивілізації перед загрозою глобальної екологічної кризи.