Греко-католицькі монаші спільноти Перемишльської єпархії в міжвоєнний період (1919-1939 рр.) - Пилипів, Ігор; Горан, Тетяна (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2017)
У статті проаналізовано діяльність греко-католицьких монаших спільнот Перемишльської єпархії у міжвоєнний період. Встановлено, що в процесі піднесення релігійного духу українського народу особливу роль відігравали василіяни, які знаходилися під безпосередньою опікою владики Й. Коциловського та велику увагу звертали на душпастирську і виховну діяльність. Охарактеризовано діяльність жіночих згромаджень, найчисельнішим з яких було Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. Встановлено, що під духовним проводом єпископа Й. Коциловського діяло Згромадження св. Йосифа, яке проводило активну виховну та благодійну діяльність.