Шляхетське походження греко-католицького духовенства Перемишльської єпархії (ХІХ – 30-ті рр. ХХ ст.) - Сливка, Любов (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2014)
Дослідження присвячене проблемі шляхетського походження греко-католицького духовенства Перемишльської єпархії періоду ХІХ – 30-х років ХХ ст. Встановлено, що третина греко-католицьких священиків мала шляхетське походження згідно прізвища. Однак, представники духовенства по-різному реагували на прояви соціальної свідомості серед місцевої сільської шляхти. Одні з них намагалися стерти різни цю між парафіянами. Частина священиків, вихідців із шляхти, навпаки, з прихильністю ставилася до проявів шляхетства.