Роль греко-католицького духовенства в розвитку українського народознавства в Галичині першої третини ХІХ ст. - Райківский, Ігор (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2014)
У статті висвітлюється ключова роль греко-католицького духовенства в українському національному відродженні Галичини першої половини ХІХ ст., що на початковому етапі, до «весни народів» 1848–1849 рр., характеризувався розвитком народознавства як науки в галузях мовознавства, історії, фольклористики. Народознавча діяльність священиків сприяла кристалізації української національної самосвідомості серед галицько-руського населення, ідеї національної єдності (соборності) України.