Cпогади очевидців про останні роки життя Блаженного Миколая Чарнецького (1956 – 1959 рр.). - Маслій, Ольга (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2014)
У статті розглянуто діяльність єпископа М. Чарнецького після його звільнення з радянських таборів у 1956 р. Автор проаналізувала основні форми та напрямки праці владики М. Чарнецького у справі розбудови таємних структур переслідуваної УГКЦ.