Передмова до видання - Левицький, Олександр (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2014)
Історія Церкви, вірогідно, належить до одного з найскладніших за методологією наукових напрямів, адже богословське та світське трактування Церкви різняться. Світський вимір вужчий: «Церква – це релігійна організація», теологічний – ширший і глибший: «Церква – це містичне тіло Христове, Божий люд». Тож для рельєфного розкриття Церкви в історичному контексті вартує залучати напрацювання не лише світських істориків, але й богословів.