Добрий приклад новітнього історіописання однієї парафії УГКЦ: рецензія на монографію о. д-ра Віталія Козака «Монастирська церква. До історії давньої тернопільської парафії» (Тернопіль: Джура, 2025. 232 с.) - Делятинський, Руслан (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
Монографія о. Віталія Козака «Монастирська церква. До історії давньої тернопільської парафії» (Тернопіль: Джура, 2025. 232 с.) буде цікавою та практично корисною для наукової спільноти істориків, релігієзнавців і богословів, а також духовенства, мирян й ширшого кола громадськості, котрі виявляють зацікавлення історією християнства в Україні, історією рідного краю, релігійним туризмом і паломництвом, життям парафіяльних громад Української Греко-Католицької Церкви.