Священномученик Йосафат Кунцевич. Мандрівка мощей з Вітебська до Рима - Маслій, Ольга (с. Андрея); Котик, Тарас (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
Стаття присвячена дослідженню історичної подорожі та збереження мощей священномученика Йосафата Кунцевича (1580/84–1623), які стали символом боротьби та стійкості Унійної Церкви на землях Речі Посполитої. Проаналізовано ключові етапи переміщення реліквій, починаючи від мученицької смерті у Вітебську, їхнього укриття та чудесного захисту під час польсько-московських воєн (1627, 1633 рр.). Особлива увага приділена подіям 1705 року, коли цар Петро I намагався знищити мощі в Полоцьку, що призвело до вбивства ченців-василіан. Докладно описано складну подорож мощей через Супрасль, Білу Підляську (де їх у 1873 р. замурувала російська влада), їхнє таємне порятунок у 1916 р., перевезення до Відня та кінцеве прибуття до базиліки Святого Петра в Римі (1963 р.). Дослідження підкреслює значення цього процесу для піднесення авторитету УГКЦ на міжнародному рівні.