Церква села Пилипи: короткий історичний нарис (до ювілею 100-ліття відновлення) - Герман, Михайло; Делятинський, Руслан (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
Доповідь 08 червня 2025 року під час ювілейного храмового свята Зіслання Святого Духа у с. Пилипи Матеївецької територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області Сьогодні церква Пресвятої Трійці в с. Пилипи відзначає 100-літній ювілей, хоча, треба підкреслити, має значно давнішу історичну традицію, що сягає щонайменше з 1787 року, тобто налічує майже 250-літню історію. Спробуємо пояснити, здійснивши короткий історичний екскурс.