Миколай Чарнецький: життя присвячене вірі та народу - Жолоб, Ганна; Зіньковський, Тарас (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
У статті досліджено життя єпископа Миколая Чарнецького, Згромадження Найсвятішого Ізбавителя, видатного діяча Української Греко-Католицької Церкви, який залишив вагомий слід у духовному житті українського народу. Зосереджено увагу на його подвижницькому служінні, моральній стійкості в умовах переслідувань та самовідданості вірі. Особливий акцент зроблено на його ролі у відновленні та зміцненні релігійних інститутів у важкі часи для України, а також на його глибокому зв’язку з громадою, яка вбачала у ньому джерело натхнення та духовної підтримки.