Роль релігійного чинника у повномасштабному вторгненні росії в Україну - Хмільовська, Ольга (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
Нагальні виклики й загрози, які постали перед українським суспільством від 24 лютого 2022 року актуалізували питання необхідності висвітлення специфіки релігійного підґрунтя у відкритій повномасштабній війні Росії супроти України. Наголошується, що повномасштабне вторгнення стало серйозним випробуванням, докорінно трансформувало систему, форми й методи функціонування українського суспільства, кардинально змінило парадигму суспільно-політичного та релігійного буття України. Розкрита роль релігійної складової війни. Доведено, що Російська православна церква є важливим інструментом російської агресії в Україні, провідником неоімперської, рашистської, ксенофобської та антихристиянської ідеологій. Досліджено поняття «русскій мір» та значення цього ідеологічного конструкту в російсько-українській війні. Доведено, що головним лобістом даних ідеологій в Україні є Українська православна церква, яка нещодавно була репрезентована в українському релігійному середовищі з приставкою у своїй назві «Московський патріархат». Акцентується увага на важливості деокупації духовного простору України від т.з. російських православних ідеологій, які нав’язуються з метою стирання української нації з політичної мапи світу. Робляться висновки, що зв’язки з РФ мають бути розірвані в усіх сферах життєдіяльності українського суспільства, насамперед, з релігійними організаціями, які пов’язані з агресором. Метою дослідження є вивчення ролі релігійного чинника у повномасштабному вторгненні Росії в Україну. Аналіз останніх досліджень. Дослідження базується на інформації, отриманій з ряду першоджерел у інтернет мережі – офіційних новинних вебсайтах, сайтах церковних інституцій, офіційного інтернет-представництва Президента України, даних Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Служби безпеки України. Проаналізовані законодавчі акти України дотичної проблематики, використані результати моніторингу ряду аналітичних статей в мережевих виданнях.