Інтернет-меми з релігійними персонажами як зброя: досвід українців під час війни - Недавня, Ольга (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
Метою даного дослідження стало виявлення місця нового явища в осмисленні подій сучасної війни Російської Федерації проти України — Інтернет-мемів з релігійними персонажами, окреслення їх значення для опору військовій та інформаційній агресії ворога. Для цього проаналізований контент таких Інтернет-мемів, котрий розповсюджується в українському секторі Мережі та за її межами останніми роками. Внаслідок відповідного аналізу означені основні характерні особливості Інтернет-мемів з релігійними героями: звернення до персонажів різних релігійних систем, синтез і кроскультурні зв’язки сюжетів. Показано, що по максимуму залучаються в Інтернет-меми християнські персонажі (Ісус Христос, Богоматір, святий Микола, архистратиг Михайло, святі Ольга та Володимир та ін.), зустрічаються і язичницькі (Перун та ін.). Наукова новизна дослідження: виявлено сміливі новації у трактуванні християнських персонажів, які допомагають українцям у їх опору ворогові: Христос у бронежилеті та камуфляжі йде на поміч нашим воякам, Діва Марія закриває своїм Покровом українських воїнів та всю Україну, свята Ольга бере до рук джавелін, і навіть постає “свята Джавеліна”. Новаторство в Інтернет-мемах стосується також переосмислення відповідальності українців у їх взаємодії зі святими: тепер не тільки святий Микола захищає дітей від російських ракет, але і український воїн опікується цим святим, що примандрував з подарунками. Визначено, що у воєнних Інтернет-мемах може відбуватись мікс вітчизняних сюжетів з релігійними персонажами та сюжетів зі світських культурних продуктів євро-атлантичного кола. Зроблені висновки, що Інтернет-меми з релігійними персонажами популярні як ефективна зброя в інформаціній війні та як засіб підтримання стресостійкості українців.