Біблійно-богословські аспекти самозахисту у книгах Старого Завіту - Яцишин, Андрій; Нагорняк, Дмитро (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
Стаття присвячена біблійно-богословському осмисленню питання самозахисту в світлі старозавітної традиції. У центрі дослідження перебувають історичні, законодавчі та поетичні тексти Святого Письма, які окреслюють межі допустимого застосування сили та формують етику відповідальності за захист життя і спільноти. Особлива увага приділяється богословському значенню текстам Бут. 9:6, Вих. 22:1, Прип. 24:11, Проп. 3:8, а також образу Давида як носія «богослов’я воїна», у якому поєднуються довіра до Божого Провидіння та відповідальна дія. Дослідження демонструє внутрішню узгодженість біблійної традиції, у якій сила не абсолютизується, проте й не відкидається апріорно, а оцінюється з огляду на справедливість мети, моральну необхідність і підпорядкування Божій волі.