Історичні основи та сучасні механізми проголошення святих в Українській Греко-Католицькій Церкві - Чорненко, Андрій; Шумило, Олег (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
У дослідженні увагу приділено тому, як давні києво-християнські традиції, досвід мучеництва, а також нормативні документи Апостольського Престолу вплинули на формування сучасної системи беатифікації та канонізації в Українській Греко-Католицькій Церкві. Окремо розглянуто роль історичної пам’яті та духовної спадщини ХХ ст., що стала визначальною у процесі сучасного церковного визнання святості. Використано джерела церковного права, документи Ватикану, архівні матеріали та праці сучасних дослідників. Також запропоновано нове бачення взаємодії східнохристиянської духовної традиції та римського канонічного права, що визначило нинішню модель проголошення святих.