Генезис української християнської духовності у писемності Княжої доби (IX-XIII ст.) - Козак, Петро (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
У статті аналізується і з’ясовується вплив християнської релігії та духовну парадигму, яку вона принесла із собою, на розвиток давньоруської літературної спадщини. Адже лейтмотивом української літератури всіх часів є її релігійність чи, точніше, теоцентризм, свідоме підпорядкування усієї людської історії волі Божого Провидіння, домінування морально-етичних сюжетів.