Блаженний Миколай Чарнецький та богословські підстави почитання його мощей через які діє Божа благодать - Василів, Павло (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
Історія святого життя блаженного Миколи Чарнецького пов’язана з мучеництвом. У Книзі Одкровення натхненний Богом автор пише про святих мучеників: «Це ті, хто вийшов із великої скорботи, і випрали свої одежі та вибілили їх у крові Агнця» (Одк. 7, 14). Блаженний Микола Чарнецький є справжнім прикладом для наслідування у духовному житті. На честь блаженного Миколи Чарнецького збудовано церкви, його мощі розділені та шануються не лише в нашій Церкві, а й в інших католицьких Церквах. Завдяки його заступництву Бог творить чудеса, зцілює, бо приклад святості святого є знаком часу та дорогою до навернення, а також прикладом вірності Христу та Церкві.