Синодальність УГКЦ: сучасні виклики та можливості розвитку у світлі джерел канонічного права - Токар, Віталій (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2026)
У статті досліджується канонічна природа та практичні аспекти реалізації синодальності в Українській Греко-Католицькій Церкві (УГКЦ) як Церкві sui iuris. Аналізується синодальний вимір крізь призму Кодексу Канонів Східних Церков (ККСЦ) та рішень Другого Ватиканського Собору. Особлива увага приділяється ролі Патріарха як «Отця і Глави», компетенціям Синоду Єпископів у законодавчій та судовій сферах, а також проблемним питанням територіальної юрисдикції. Розглядається процедура канонічного вибору єпископів та специфіка втілення синодальних рішень поза межами патріаршої території. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі розмежування адміністративної влади Патріарха та законодавчої влади Синоду в умовах сучасної глобалізації. Пропонується перегляд концепції «ексклюзивної територіальності» на користь «релятивної територіальності», що відповідає еклезіологічній реальності розсіяння вірних. Сформульовано конкретні пропозиції щодо розширення юрисдикції на терени діаспори (Північна та Південна Америка, Австралія) як необхідного кроку для збереження церковної єдності та виконання принципу salus animarum (спасіння душ).