Як російсько-українська війна змінила геополітичну картину світу - Чітадзе, Ніка (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
Протягом століть росія була країною, яка демонструвала свою силу в міжнародній політичній системі. Спочатку поява Радянського Союзу та 15 країн, об’єднаних під одним дахом, а потім його розпад у 1991 році зробили росію більш агресивною державою, свідками чого міжнародна спільнота стала в ці роки. В основному це було спрямовано проти пострадянського простору, оскільки росія до сьогодні вважає, що пострадянські країни перебувають і повинні перебувати під впливом росії. Це головна причина, чому Росія веде агресивну зовнішню політику щодо сусідніх країн, особливо Грузії та України. Війни проти України та Грузії показують, наскільки великою може бути загроза з боку імперіалістичної сусідньої держави. Тут окреслено три основні роки війн: 2008, 2014 та 2022 рік, коли Росія розпочала нову військову окупацію України. Цей агресивний зовнішньополітичний вимір є загрозою не лише для пострадянського простору, але й для міжнародної безпеки. Внутрішня та зовнішня політика Росії завжди була предметом міжнародного світового порядку, оскільки її кроки завжди мали певні наслідки як для регіональної, так і для міжнародної політичної системи. У цьому дослідженні ми розглянемо основні наслідки військових окупацій, здійснених Росією у 21-му столітті.