Російське православ’я у використанні радянською, московсько-кремлівською владою для знищення української релігійності й культури - Яроцький, Петро (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
Найбільша трагедія для Української православної церкви і Української греко-католицької церкви сталася в умовах тоталітарного сталінського режиму. Використовуючиу XIX столітті апробовані сценарії розправи царської самодержавної православної влади з уніатами і римо-католиками, радянська влада застосувала цей історичний досвід для скасування Берестейської унії, розриву зв’язків Української греко-католицької церкви з Ватиканом і «возз’єднання уніатів» (греко-католиків), як тоді говорили в Москві, «зі своєю матір’ю – російською православною церквою» (1946 р.).