Мій досвід військового капелана: виклики, труднощі, досягнення - Пасічник-Рак, Василь (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
Мій досвід військового капелана – від початку повномасштабної війни в Україні. 26 лютого 2022 р. я зателефонував до Митрополита Володимира Війтишина та висловив, що особисто хочу щось робити більше для війська, а навіть, стати військовим капеланом. Це при тому, що обіймаю інші обов’язки. Владика пообіцяв, що відповість. Через тиждень у четвер 1 березня я був в Єпархіальному управлінні. Владика розказав, що в нього був військовий комісар. Справді на контакт вийшов заступник начальника Івано-Франківського обласного ТЦК та СП по роботі з особовим складом. Декрет на призначення капеланом військової частини А7091 та Івано-Франківського міського ТЦК та СП виданий 18 березня 2022 р.