Католицько-юдейський діалог після Другого Ватиканського Собору - Ющишина, Ірина (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2023)
Мета дослідження: проаналізувати католицько-юдейський діалог від 1965р. до сьогодення, показати тенденції цього діалогу та напрямки(богословський, соціальний та політичний). Методологія. Було застосовано такі методи: пошуковий, історичний, порівняльно-історичний, метод аналізу та синтезу, метод узагальнення. Наукова новизна. Наукова новизна цієї теми полягає в тому, що у цій роботі вперше простежені тенденції католицько-юдейського діалогу, його напрямки та приблизна динаміка. Висновки: 1) Основним дороговказом католицько-юдейського діалогу стали документи Другого Ватиканського собору. 2) Цей діалог відбувається у формі зустрічей, зборів та різних заходів. 3) Діалог проводиться у трьох напрямках: соціальному, політичному та богословському. 4) Найяскравіше Богословський напрямок діалогу проявився від Другого Ватиканського собору до середини 80-х років та при понтифікаті Папи Бенедикта XVI. При Папі Франциску спостерігається комбінація цих напрямків. Політичний напрямок цього діалогу проявляється на початку 90-х років, коли Папа Іван Павло ІІ вів переговори з Державою Ізраїль. Соціальний напрямок діалогу проявляється найкраще з другої половини 80-х років по 2005 р. Ці межі окреслені досить умовно, оскільки кожен напрямок не проводиться індивідуально, а лише у тій чи іншій комбінації напрямків, але у більшій чи меншій мірі.