Важелі суспільного стримування УПЦ МП в сучасних реаліях - Токман, Володимир (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2023)
Питання обмежувального впливу УПЦ МП на українське суспільство почало активно обговорюватися після анексії Криму Росією та окупації частини районів Донецької і Луганської областей у 2014 році. В той час виразно означилася базова сутність УПЦ МП як ідейно-світоглядного агента політичного режиму, асоційованого з Кремлем. Керівництво та переважна більшість єпископату промосковської церковної структури уже тоді не засудили російську агресію, продовжували підтримувати тісні взаємозв’язки з Московською патріархією та демонструвати лояльність до політичного керівництва РФ.