Прощі як один із елементів відновлення відпустового місця в селі Крилос 1989-2018 рр. - Каськів, Олег (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2023)
У цій статті досліджено відновлення відпустового місця в с. Крилос, Івано-Франківської області, в 1989-2018 роках. Розвиток відпустового місця розпочався 12 грудня 1989 року, згідно з листом о. Івана Масляка від 8 березня 1990 року у якому він зауважує таке: «…12 грудня 1989 року парохія с. Крилос, Галицького району, Івано-Франківської області, одноголосно повернулася в лоно прадідівської Української Греко-Католицької Церкви, що стверджує протокол голосування віруючих в присутності представника Галицької районної влади». З цього історичного моменту розпочинається відновлення занедбаного, зруйнованого та понищеного вщент відпустового місця та храму «Успіння Пресвятої Богородиці» в с. Крилос, Івано-Франківської області. Одним із вагомих елементів розвитку відпустового місця є велелюдні прощі. Виходячи від самого значення слова, «проща» означає можливість отримання прощення в Бога за свої гріхи. Саме тому, вже тисячі років паломники різних країн здійснюють важкі, а подекуди небезпечні прощі до святих місць, просячи у Всемогутнього Бога прощення гріхів. Це різні місця, такі як: Рим, Турин, Єрусалим, Люрд, Фатіма, Меджугорія, Зарваниця, Гошів, Погоня, Крилос. У цьому дослідженні бажаю проаналізувати виключно прощі до «Галицької чудотворної ікони», яка зберігається в с. Крилос, Івано-Франківського району, Івано-Франківської області. У даному дослідженні бажаю проаналізувати три види прощ, які вплинули на розвиток відпустового місця в с. Крилос (1989-2018 рр) а саме: 1. Молодіжні прощі Івано-Франківської Єпархії; 2. Міжнародні прощі вервиці; 3.Патріарші прощі до Галицької чудотворної ікони.