Гуцульські церкви за океаном - Фіглевський, Мечислав (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2012)
Дерев’яні церкви - своєрідні візитні картки Гуцульщини. Їх залишили для нащадків на своїх полотнах відомі українські художники, зафіксували на фотографіях етнографи, мистецтвознавці, детально описали архітектори, релігієзнавці, вітчизнані і зарубіжні мандрівники. Цими шедеврами, створеними нерідко ще за Австрії, а то й раніше, і нині захоплюється не лише Європа, що має свій центр, як кажуть місцеві жителі, "он за тим верхом" Дім Божий. За повідомленнями преси, у 2009 році українські і польські експерти визначили 16 дерев’яних храмів (по вісім з кожної держави), які пропонуватимуть внести до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.