Шематизм Станиславівської Єпархії (1886-1938 рр.): особливості історичного джерела - Делятинський, Руслан (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2012)
В даній статті аналізуються історичні обставини виникнення, структура та особливості змісту "Шематизму греко-католицького кліру Станиславівської єпархії" як історичного джерела. Запропоновано його класифікацію за різними ознаками - його походженням, характером інформації, хронологічно-географічним критерієм тощо, визначено інформативну цінність для дослідження різних проблем історичного минулого.