Філософсько-релігійні погляди митрополита Іларіона - Грабик, Володимир (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2012)
З іменем Іларіона, митрополита Руської землі в середині ХІ століття, пов’язано багато титулів, які характеризуються першістю в історії Київської Русі. Іларіон - перший Київський митрополит із русичів-полян, українців Середньовіччя. Він перший освятив Софію Київську - християнську велич і святиню України-Руси. Він був першим пустинником на місці, де тепер розташована Києво-Печерська лавра, тобто першим її започаткував, викопавши печерку для себе.