Роль і значення Владики Володимира Стернюка в діяльності підпільної Української Греко-Католицької Церкви - Агащук, Діана; Луцький, Роман (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2020)
У 2019 році минає тридцятиріччя з часу виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви. ХХ століття знає не так багато прикладів успішної нелегальної діяльності суспільної інституції, такої як Греко- Католицька Церква, що зберегла усі свої функції, неперервність існування та виявилася прикладом ненасильницького опору в умовах тотальної заборони та репресій. При цьому одну з провідних ролей відіграв владика Володимир Стернюк. Його роль Господнього пастиря, який зберіг паству своєї Церкви та допровадив її до відновлення, очікує свого додаткового та різностороннього вивчення. У цьому й полягає актуальність нашого дослідження.