Канонічна форма укладення подружжя в актуальному праві Української Греко-Католицької Церкви - Дзюбак, Роман (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2010)
Хоч Церква протягом віків не мала канонічної форми укладання шлюбу, однак доволі рано заохочувала вірних до укладання подружжя публічно і з благословенням Церкви. Щоправда, важко сьогодні встановити докладну дату, відколи це благословення стало загальним, однак мусило то статись доволі давно. У пізніший період в східній католицькій Церкві з’являється канонічна форма укладання подружжя, яка зобов’язує під санкцією його неправосильності. Впроваджена вона була поступово до різних східних Церков.