Проблематика та проблематичність партикулярного права УГКЦ - Хортик, Олег (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2010)
Церковне законодавство Католицької Церкви розлоге і багате, як сама Вселенська Церква. такий стан зумовлений не лише її багатовіковою спадщиною, вкоріненням, як і будь-які інші збірки законів державного характеру, в римському праві, але й різноманіттям різних помісних еклезіальних спільнот, що її творять. З метою впорядкованого, справного і належного функціонування Церква творила і створює різні правила, якими керується на щодень.