Львівські Архієпархіальні Собори та їх роль у розвитку партикулярного права Української Греко-Католицької Церкви - Левицький, Олександр (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2010)
Львівські Архієпархіальні Собори відіграли велику роль у розвитку партикулярного права Української Греко-Католицької Церкви, оскільки вони були єдиним джерелом правотворення в нашій Церкві від часу Львівського Синоду 1891 року.В 1944 році українські землі вдруге окупувала Червона армія, і з цього моменту радянська влада почала переслідування Української Греко-Католицької Церкви. В листопаді того ж року помер митрополит Андрей Шептицький. З моменту його смерті НКВС почав систематичні арешти нашого духовенства. Через рік, 11 квітня 1945 року, було заарештовано всіх єпископів УГКЦ на чолі з її новим главою митрополитом Йосифом Сліпим. Проте найгіршим для нашої історії став 1946 рік. Саме в цьому році відбувся так званий "Львівський Собор", на якому без участі греко-католицьких єпископів було проголошено скасування Берестейської Унії і "з’єднання" греко-католиків з Російською Православною Церквою.