Отець Роман Гузан (1910 - 1992): ісповідник віри, педагог, дослідник історії Церкви - Флис, Світлана (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2021)
У статі висвітлено життєвий шлях священика Романа Гузана, вихованця Станиславівської духовної семінарії, сотрудника парохів у селах Нижнів, Тудорів, Ковалівка, місті Надвірна й селищі Делятин, арештованого за відмову приєднатися до РПЦ й засланого за вірність УГКЦ на спецпоселення в Хабаровський край, згодом - душпастиря «катакомбної» Церкви, викладача історії Церкви у підпільній семінарії.