Розвиток диригентсько-хорової культури Західної України у ХІХ ст. - Ярошенко, Ірина (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2007)
Диригентсько-хорова культура Західної України - явище цікаве, самобутнє і водночас малодосліджене, яке зароджувалось і розвивалось разом із зародженням і розвитком церковного і світського (самодіяльногог і професійного) хорового музикування в Галичині впродовж усього ХІХ століття.