Мирослав Лущак: стежками долі станиславівського семінариста - Коломийчук, Олександр; Дидик, Михаїл; Качурак, Михайло; Мультан, Дмитро (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2020)
У статті висвітлено та проаналізовано основні етапи життєвого шляху Мирослава Лущака – випускника Станіславівської духовної семінарії, працівника української кооперації та товарознавця, людини, чиї мрії про богопокликане життя раптово обірвались із приходом в Східну Галичину радянських військ. На основі архівних джерельних матеріалів, свідчень очевидців, спеціалізованої наукової літератури та публіцистики розкрито головні події із життя згаданої особистості в дитячому, юнацькому та зрілому віці. Основну увагу звернено на період 1939-1941 рр., коли радянська окупація Станиславова принесла доленосні події в житті Мирослава Лущака, що в підсумку призвели до його загибелі. На основі матеріалів із сфабрикованої архівної кримінальної справи, відкритої на ім’я Мирослава Лущака, а також свідчень родичів загиблого, з’ясовано обставини арешту та хід слідства в його справі. Репресії радянського тоталітарного режиму розглядаються авторами як ключові причини розбитих мрій досліджуваної постаті, що на початку німецько-радянської війни була знищена на околиці рідного міста в урочищі Дем’янів Лаз.