Участь римо-католицького духовенства в Січневому польському повстанні 1863 - 1864 рр. - Соф’як, Наталія (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2021)
У статті зроблено спробу проаналізувати діяльність римо-католицького духовенства напередодні і під час Січневого польського повстання, його вплив на польський та інші народи, що населяли території колишньої Речі Посполитої в кордонах до 1772 р. Показано реакцію російського уряду на польські клерикальні кола і діяльність костьолів під час польського визвольного руху.