Екологічна криза світу як наслідок занепаду духовності: історичний та екологічний аспект - Потравич, Людмила; Випасняк, Андрій (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2018)
У статті розглядається актуальна тема сучасності – екологічна криза ХХІ ст. у світі. Метою авторів є по-новому розглянути причини екологічної кризи, вивести на перший план духовний фактор - духовний занепад людства в цілому. Як наслідок змінилось ставлення у людини до природи – констатують дослідники.