Передмова до видання - ., Від редакції (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2018)
Динамічний розвиток богословської освіти і науки в Україні на початку ХХІ ст. сприяв крокам держави назустріч Церкві у процесі визнання богослов’я як окремої освітньої та наукової спеціальності. Передбачені державним законодавством механізми визнання богословської освіти через «узаконення» раніше виданих духовними ВНЗ дипломів, можливості заснування закладів вищої богословської освіти в системі вищої освіти України, ліцензування та акредитацію спеціальності 041 «Богослов’я» у дозволили Церкві проявити відповідні ініціативи.