Історія церкви у перших виданнях товариства «Просвіта» (1868 - 1876) - Пашук, Володимир (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2021)
Окреслено види просвітянських видань, їх тематику та форми подачі відомостей, що стосувалися історії християнської Церкви і світової, і національної. З’ясовано, що в таких друках церковну історію пов’язано із світською, особливо у тих публікаціях, що стосувалася княжого періоду Русі.