Дослідження зображення природи на іконах і образах з колекції Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького та Музею мистецтв Прикарпаття - Козінчук, Віталій; Біланич, Михайло (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2017)
Розглянуто зображення об’єктів живої та неживої природи на іконах, художніх творах сакрального мистецтва та хоругвах із колекції Закарпатського краєзнавчого музею. Визначено роль символічних зображень природи в іконописі. Вказано можливості формування екологічної свідомості, використовуючи твори християнського образотворчого мистецтва та іконографії із зображеннями природних елементів.